Gold Investment Digest – First quarter 2011

Salam….lama sungguh aku tak update blog ni..hahhahahha..sebok sgt tu tak la juger…tetiba lak ari ni cam nak post sesuatu .Terima kasih pada korang yg ada visit blog ni lagi dan mengdonlod apa yg patut.

Post kali ni aku hanya nak letak laporan jer dari WGC.

Continue reading

Prestasi Harga Emas

Jom tengok prestasi harga emas untuk pertengahan suku pertama…adakah ada kemungkinan akan melonjak selepas musim cuti perayaan CNY.

Prestasi harga rujuk pada harga harian kijang emas sebagai panduan…

Panduan ini sebagai rujukan sahaja..tidak semestinya tepat moga boleh menjadi pemangkin dalam menambah aset emas…

Continue reading

CCRIS Bank Negara Malaysia

Salam pada semua, artikel untuk kali ini aku nak cerita sikit pengalaman pergi buat semakan nama CCRIS di Bank Negara Malaysia.

Untuk pengetahuan, sekarang sudah ada kiosk layan diri untuk buat semakan…ada privacy sikit.

Semakan ini penting juga untuk memastikan nama kita tak tersangkut dengan kes-kes yang tidak terduga macam penggunaan dokumen tanpa pengetahuan.

Selain pada itu boleh juga tahu rekod pembayaran pinjaman-pinjaman yang di buat ada rekod tertunggak atau tidak.

Continue reading

Beli Emas NUBEX

Salam pada semua, kali ni saya nak cerita pasal NUBEX iaitu salah satu platform jual beli emas di Malaysia. Mungkin ramai dah mengenali NUBEX dan masih ramai yang belum mengenali.

NUBEX adalah singkatan dari Nusantara Bullion Exchange yang diterajui oleh mereka yang mempunyai visi yang besar. Tujuan artikel ini bukan sekadar mempromosi bisnes mereka sahaja tetapi yang lebih penting adalah menyokong bisnes yang di jalankan oleh sedara seIslam kita dan juga produk yang di hasilkan dari golongan seIslam kita semoga apa yang kita cari dan miliki itu tidak menimbulkan was-was sekurang-kurangnya…insyaAllah.

Continue reading

Pelaburan Kijang Emas Siri 2

Salam kepada semua yang budiman…..rasanya sudah tiba untuk kita tengok Kijang Emas punya history price record sebagai perhatian.

Seperti kita tahu dan mungkin yang belum tahu..harga emas menunjukkan kenaikan mendadak pada sesi suku terakhir tahun 2009.

Kepada yang telah mempunyai pegangan dalam emas tentu tersenyum..bagi mereka yang belum bertindak jangan risau..sekarang masih lagi masa yang sesuai kerana harga akan sentiasa naik..kalau turun adalah sebagai pembetulan dan bonus untuk menambah pegangan.

Rujukan siri 1 kijang emas sebagai perbandingan

Continue reading

Pengeluaran Emas Dunia Berkurangan

Pengisian tentang petikan artikel dari akhbar tempatan (BHOnline) untuk renungan dan pengetahuan semua.

PENGELUARAN emas akan terus menurun di sebalik peningkatan yang bersifat sementara tahun ini dan harganya yang melonjak, ketika deposit emas sedang menyusut dan tiada penemuan baru, kata pelombong.

“Dari segi pengeluaran, 2009 jelas menggambarkan arah alirannya”, kata Omar Jabara jurucakap kepada Newmont Mining, pengeluar emas kedua terbesar dunia berpangkalan di Amerika Syarikat kepada AFP.
Continue reading

Dinar vs FiatMoney

Mari kita tengok apa kelebihan yang ada pada dinar berbanding fiat money yang telah berjaya menjerumuskan kita dalam sistem ini.

Moga boleh membuka minda kita dan menggerakkan kita untuk mendaulatkan kembali sistem kewangan berasaskan dinar dan dirham.

Kalau tidak diri kita untuk mengerakkan siapakah lagi.

Continue reading