Roll Over Gold


imagesMacam mana nak memaksimakan emas anda dari modal yang anda ada….kemudian memerah keuntungan.

Saya tunjukkan kaedah yang pernah di gunapakai oleh sahabat-sahabat berpandukan harga 2008 sebagai contoh.

Lihat carta pergerakan harga bagi tahun 2008 sebagai rujukan.

Contoh pengiraan harga: (Harga ounce)/31.1) x USD 3.65

tf4SUKU PERTAMA

tf4-2SUKU KEDUA

tf4-3SUKU KETIGA

tf4-4SUKU KEEMPAT

Ringkasan Harga

Suku Pertama

Low – 20 Jan@RM100.66

High – 15Mar@RM118.71

Pertama saya tunjukkan jika anda memiliki modal RM30k untuk belian 100g dengan mengambil contoh pada Suku Pertama

table TF

Sekrang saya tunjukkan jika anda memiliki modal hanya 5k sahaja untuk belian 20g dengan mengambil contoh pada Suku Pertama.

table TF 2

Dari kaedah Roll Over camni pun kita boleh perah hasil..kaedah ni juga ada risiko

1) Harga waktu belian adalah harga tinggi (kesilapan membaca pergerakan harga) memerlukan masa yg lama untuk mendapat keuntungan semula. Dapatkan pandangan dari sahabat-sahabat yang pandai dan buat kajian sendiri dalam memutuskan harga belian anda sebagai entry.

2) Harga bergerak mendatar (sideway) …jenuh menunggu bila exit yg boleh. Jika lama masa yang di ambil akan meninggkat kadar kos caj yang harus di bayar. Mengikut perkiraan kita memerlukan beza kenaikan sekitar RM15 keatas untuk tidak mengalami kerugian.

Secara kesimpulannya..kaedah ini memang boleh di gunapakai dan boleh mendapat keuntungan bergantung pada kenaikan harga…dari pengalaman harga 2008 adalah tidak mustahil untuk mendapatkan keuntungan. Kaedah ini juga memerlukan anda meluangkan masa penuh sehari bagi melakukan proses kitaran berulang…memang letih tapi kalau tak usaha mana nak dapat hasilnya…

Moga panduan ini boleh membantu anda untuk menikmati keuntungan dari potfolio emas…

  1. bagus..analisa nie

      • rizzmerr
      • July 9th, 2009

      terima kasih…..

    • noi
    • July 11th, 2009

    salah kot kat profit bersih untuk modal 5K tu.. lebihan RM 5,955.55 – modal RM 5,000.00 = RM 955.55 sahaja.

      • rizzmerr
      • July 11th, 2009

      maaf, memang ada kesilapan sedikit…telah di betulkan dalam file excel..boleh downdload di myshare box. visual agak kabur.. untuk lebih jelas better download excel file…

  2. Salam bro rizzmer, minta fail excel tersebu7t..saya nak buat calculation utk kes saya pula…hehe

      • rizzmerr
      • July 22nd, 2009

      fail bleh dapat kat mysharebox column seblah…

  3. thanks bro…bagus calculation ni..cuma seperti apa yg bro nyatakan..memng kena tau bila entry dan bila exit..

      • rizzmerr
      • July 22nd, 2009

      betul..sebaiknya amik average par

  4. tq analisis ini.. bole bt rujukan

      • rizzmerr
      • July 18th, 2009

      welkam..insyaAllah rujukan untuk semua….

    • yed2
    • July 22nd, 2009

    bro..nk tnye sket..
    mane ley dpt graph niey?

      • rizzmerr
      • July 22nd, 2009

      graf tu dr Metatrader MT4…forex platform..aku just analisis offline TF dia..

  5. Satu analisis yang menarik… teruskan bro…

    • RonnMN
    • July 26th, 2009

    Salam,
    Thanx for the game formula… memudahkan perkiraan atas apa yang ada dalam fikiran sy.

    Just get further info & advice, apa jenis emas yang senang dibuat (kijang emas/ PG/ swisse)dengan kaedah berkenaan?

    Dan sekarang analisa (July 2009)emas pada harga low atau high Suku ketiga?

      • rizzmerr
      • July 27th, 2009

      Just get further info & advice, apa jenis emas yang senang dibuat (kijang emas/ PG/ swisse)dengan kaedah berkenaan?
      Kijang agak terhad utk mendapatkannya tapi rekod harga lengkap utk rujukan dan harga fix utk sehari..
      (rujuk posting kijang emas)

      PG mudah utk dapat dan jual kembali..tapi kadang kena waiting day gak utk dpt stok tapi harga ada berubah dalam sehari dan kena buat rekod harga sendiri utk rujukan (tiada data rekod)

  6. Kalau kawan2 yg nak buat kaedah rollover mcm ni, tapi malas nak pegi bank sampai 30 kali, bolehlah email saya (faizalmn(at)yahoo.com. Saya ada kaedah yang pantas yang memerlukan anda pergi sekali sahaja ke bank. Kaedah ni saya dah praktikkan kira2 2 tahun!

    • nona
    • December 11th, 2009

    Assalamualaikum Rizzmer, share box kat sebelah mana?

      • rizzmerr
      • December 11th, 2009

      sharebox ada di coulum seblah kanan atas radio box

        • nona
        • December 18th, 2009

        Rizzmer, saya baru je pajakkan bar di Agro. dpt beli kijang average rm4032. problem saya mcm mana nak exit & dpt untung krn harga dah agak tinggi, risau tak dpt tebus balik.mcm mana pendapt Rizzmer, bolehkah saya cover balik dlm suku pertama 2010 nanti. FYI, ni 1st time saya masuk ar rahnu.mohon bantuan. wslm

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: