Pelaburan Kijang Emas


kijang emas

Pelaburan dengan menggunakan kijang emas BNM adalah satu kaedah yang paling mudah untuk mendapat keuntungan…sesuai untuk newbie dalam dunia emas ni…saya akan tunjukkan analisa bagaimana menjana keuntungan dengan kijang emas.

Sebelum menganalisa, saya jelaskan serba sedikit langkah yg patut di ambil kira.

1) Jangan Tamak – Ambil entry atau exit pada kawasan average range sahaja…nanti ada yg terlepas bas pulak..walau apa pon semua adalah atas kehendak-Nya..

2) Tengok Graf – Dapatkan pandangan dari beberapa sahabat yang memahami tentang pergerakan harga dan buat kesimpulan atas diri sendiri..

3) Penjagaan – Pastikan kijang emas di simpan dengan baik utk mengelakkan kecalaran atau apa jua kecacatan fizikal yang menyebabkan Maybank tidak menerimanya..

4) Analisa – Buat analisa sendiri pergerakan harga setahun melalui carta graf dan bahagikan kepada 4 bahagian sebagai rujukan dan memahami pergerakan harga2 yang lepas sebagai panduan semasa untuk anda membuat entry atauexit..  Previous Kijang Emas RateGRAF KIJANGGraf Pergerakan Harga Kijang Emas 2008

Perhatikan terdapat 4 harga rendah dan 4 harga tinggi..kawasan yang dibulatkan adalah kawasan sesuai ataupun average range…

Kalau sahabat rajin cuba buat graf bulanan bagi harga terkini untuk lihat pergerakan di mana..insyaAllah memang jelas kelihatan sama ada utk entry atau exit…

sekarang lihat pula analisa 1oz yang saya dah buat dengan mencari harga terendah dan tertinggi setiap bulan…ini adalah sebagai rujukan sahaja..

Jan

Feb

Mar

Apr

May

Jun

Low Buy/Sale Rate 2932/2840 3041/2947 3258/3154 2978/2866 2845/2755 3015/2920

High Buy/Sale Rate

3178/3077 3280/3177 3414/3308 3147/3047 3185/3083 3203/3101

Diff High-Low

RM145

5%

RM136

4%

RM50

2%

RM69

2%

RM238

8%

RM86

3%

Jul

Aug

Sep

Oct

Nov

Dec

Low Buy/Sale Rate

3154/3053

2803/2714

2739/2652

3062/2966

2725/2639

2968/2871

High Buy/Sale Rate

3314/3208

2983/2866

3311/3205

3426/3317

3119/3020

3242/3140

Diff High-Low

RM54

2%

RM83

3%

RM466

17%

RM255

8%

RM295

11%

RM172

6%

Average profit dalam sebulan yang boleh di capai ialah 6%..

Kelebihan Kijang Emas

a) Harga yang statik untuk sehari memudahkan untuk urusan jual dan beli..

b) Banyak cawangan Maybank untuk berurusan..

c) Perbezaan (spread) jual-beli yang rendah dalam sekitar 3%+ sahaja..

b) Platform harga  sebelum2 untuk kemudahan rujukan analisa..

c) Dalam lingkungan modal yang agak rendah untuk mendapatkan keuntungan..

Kekurangan Kijang Emas

a) Penjagaan teliti untuk mengelakkan kecacatan fizikal..

b) Stok yang agak terhaddisebabkan permintaan yang agak tinggi kecuali di cawangan yang tertentu seperti HQ menara Maybank..

Diharap ringkasan pelaburan menggunakan kijang emas ini dapat membantu newbie dalam membuat pelaburan dan monitor sendiri..

  1. Salam,

    Analisa yg menarik untuk TA(Technical Analysis) tapi kena ambil kira juga untuk FA(Fundamental Analisis) apabila berlakunya sesuatu news tapi daripada situ keuntungan besar akan dicapai.

      • rizzmerr
      • July 17th, 2009

      betul tu..pendapat aku FA ni ibarat bom jangka…yg mampu merubah TA..

  2. salam..
    aku baru nak belajar mcm mana nak melabur dgn emas ni.. tq atas info ni🙂

      • rizzmerr
      • July 18th, 2009

      thanx..kalau ada tak faham bleh tanya…

  3. Satu analisa yang menarik. Bersetuju dengan pandangan saudara Fadil.

    • RonnMN
    • July 26th, 2009

    Salam,
    Mana nak dapat previous record. Say Jan – Jun 09? Atau dapatkan harga setiap hari bermula sekarang untuk buat analisa?

    Regards

  4. salam Tuan,

    mohon guna bahan utk blog sy…
    best tul ANALISIS nie..

      • rizzmerr
      • October 5th, 2009

      silakan….ilmu kongsi bersama…

  1. December 3rd, 2009

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: