Archive for the ‘ dinar ’ Category

Beli Emas NUBEX

Salam pada semua, kali ni saya nak cerita pasal NUBEX iaitu salah satu platform jual beli emas di Malaysia. Mungkin ramai dah mengenali NUBEX dan masih ramai yang belum mengenali.

NUBEX adalah singkatan dari Nusantara Bullion Exchange yang diterajui oleh mereka yang mempunyai visi yang besar. Tujuan artikel ini bukan sekadar mempromosi bisnes mereka sahaja tetapi yang lebih penting adalah menyokong bisnes yang di jalankan oleh sedara seIslam kita dan juga produk yang di hasilkan dari golongan seIslam kita semoga apa yang kita cari dan miliki itu tidak menimbulkan was-was sekurang-kurangnya…insyaAllah.

Continue reading

Dinar vs FiatMoney

Mari kita tengok apa kelebihan yang ada pada dinar berbanding fiat money yang telah berjaya menjerumuskan kita dalam sistem ini.

Moga boleh membuka minda kita dan menggerakkan kita untuk mendaulatkan kembali sistem kewangan berasaskan dinar dan dirham.

Kalau tidak diri kita untuk mengerakkan siapakah lagi.

Continue reading

Dinar sebagai pelaburan atau nilai matawang???

Ingin menyentuh tentang dinar sebagai medium pelaburan atau nilai matawang…sejak kebelakangan dinar di kaitkan dengaan pelaburan dan dinar di jual beli untuk meraih keuntungan dari nilainya.

Definasi pelaburan “Pelaburan ialah tindakan meletakkan dana bagi satu tempoh untuk memperoleh kadar pulangan yang dikehendaki, dengan menyedari sepenuhnya mengenai risiko yang terbabit. Perkara yang perlu diingat ialah walaupun kadar pulangan boleh dijangka, ia tidak terjamin.”

Continue reading

Emas,Perak,Dinar & Dirham dalam AlQuran

Kali ni kita rujuk ke kalam Allah yang indah sempena bulan ramdhan al mubarak yang penuh barakah tentang ayat-ayat yang di turunkan berkaitan dengan logam mulia ini, semoga menjadi panduan dan pengajaran pada kita hendaknya.

Sesunguhnya yang baik itu datang dariNya dan yang buruk datang dari diri kita, bersama-sama kita muhasabah diri.

Continue reading

Emas Dinar Aceh

Koleksi yang berharga aku perolehi dari sahabat yang memang kaya ilmu sejarah dan pengumpul koleksi matawang lama. Alhamdulillah emas dinar aceh ni di jual pada aku dengan harga yang boleh di katakan sebagai harga sahabat..lepas modal jer..hehhehe…kalau ikut pasaran semasa kat eBay harga dalam lingkungan RM185. Ada beberapa keping lagi turut dijual pada sahabat-sahabat lain sebagai koleksi.

Continue reading

Dinar & Dirham

dinarANALISIS TERHADAP USAHA MENDAULATKAN DINAR DAN DIRHAM SEBAGAI MATA WANG ALTERNATIF DUNIA ISLAM KARANGAN OLEH M. SHABRI ABD. MAJID

Kupasan dan ringkasan berkenaan Analisis Terhadap Usaha Mendaulatkan Dinar Dan Dirham Sebagai Matawang.

Continue reading